Děkujeme všem, kteří si našli ve čtvrtek 14/9 čas a zastavili se za námi! Věříme, že se vám u nás líbilo a brzy se zase uvidíme.
A jaké jsme podávali menu?
Tzatziki - tradiční řecký předkrm z jogurtu, salátových okurek s česnekem. V obchodě máme hustý řecký jogurt, který je základ úspěchu při výrobě tzatziki. Pokud si nejste jisti množstvím česneku, můžete koupit koření na tzatziki a jen přidáte nastrouhané okurky
Melitzanosalata - lilkový salát s pečeným čajem. Skvělé meze, které se hodi ke grilovaným masům. Příprava je celkem náročná, u nás najdete hotový výrobek od několika výrobců v různých kombinacích.
Hummus - pasta z uvařené cizrny je pokrm pocházející z Egypta, ale je oblíbený i v Řecku, i když řekové cizrnu používají v mnoha jiných pokrmech. Nejčastejší přísady jsou česnek, tahini, olivový olej a citronová šťáva. Ale vy si jednoduše zatočte víčkem a můžete se pustit do jídla.
Pasta z oliv - kvalitní kalamata olivy, olej a koření, nic víc. Namažte na bagetu, trochu fety, pál koleček rajčat a máte super svačinu.
Choriatiki s fetou a dakos - řecký salát zná každý, nesmí chybět sýr feta, skvělý doplněk místo pečiva jsou krétské suchary dakos, stačí lehce namočit ve vodě a pokapat olivovým olejem.
Dolmades - vinné listy s rýží, zeleninou a kořením jsou skvělé meze v kombinaci s tzatziki.
Gigantes v rajčatové omáčce - velké fazole jsou ideální vařené do měkka s rajčatovou omáčkou, máme pro vás i verzi normální i ostřejší. opět skvělé meze s tratziki.
Keftedakia - masové koule z hovězího a jehněčího masa lze podávat grilované, smažené nebo s rajčatovou omáčkou. Není to nic složitěho, stačí přidat náš mix koření a koupit kvalitní maso.
Olivy - základní pilíř řecké kuchyně, mámé několik druhů zelených i tmavých, stačí si vybrat
Víno - řecké víno je plné slunce a my jsme na ochutnávku zvolili skvělou krétskou značku Enotria a včera jsme ochutnali bílé a čerevené, výborné je ale i růžové.
Tak snad se vám včerejší "otvíračka" líbila a budeme se opět těšit na vaši návštěvu :-)
Štěpánka a Radek Drechsler