Obsah 1l - plechovka. Kyselost kolem 0,3%. PDO Sitia.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Olivové háje Terra di Sitia se nacházejí v polo hornaté krajině na východě Kréty v nadmořské výšce 450-550m nad mořem v okolí vesnic Agios Gerogios, Maronia, Paraspori a Chamezi v oblasti zvané Sitia. Olivový olej je produkován výhradně z oliv druhu Koroneiki rostoucích v této oblasti a získal označení PDO (Protected Designation of Origin). Nadmořská výška, půda, voda, vítra a specifické klima oblasti Sitia dává olivovému oleji typickou chuť s vysokým podílem polyfenolů, silnou a ovocnou chuť, světlou zlato-zelenou barvu a
výraznou vůni čerstvých oliv. Olivy se sbírají nezralé, listují se za studena a každoročně se používají pouze ty nejlepší olivy, aby vždy vznikl olej té nejvyšší kvality.
Odrůda Koroneiki (Olea Europea) patří v Řecku k nejrozšířenějším odrůdám. Má dvě nejdůležitější výhody oproti jiným odrůdám oliv - je velmi odolná vůči suchu i silnému větru a je velmi stabilní v produkci oliv. Olivy mají malou velikost a stromy nemají žádné zvláštní požadavky na půdu nebo klima. Koroneiki je považována v Řecku za královnu olivovníků a počátky jejího pěstování sahají až do Minojských dob. Kvete od poloviny dubna a olivy dozrávají od října do prosince.