Venku se ochladilo a vy máte chuť na něco vydatného, co vás zahřeje… co takhle čočková polévka, soupa fakes? Já jsem ji uvařila z naší skvělé BIO čočky Arosis. Malá čočka z Kastorie je ryze řecká odrůda nazývaná Samos. Je drobná a má světle zelenou barvu. Plná chuť a bohaté středomořské aroma odráží čistotu prostředí, ve kterém roste. Region Kastoria má dlouhou tradici v pěstování čočky. Dokonce tak dlouhou, že se datuje tisíce let zpět. Čočka Arosis je převážně pěstována v kopcovitých a hornatých oblastech v nadmořské výšce mezi 620 a 1200 m s minimální vlhkostí vzduchu a s vápenatou půdou, které má ideální pH mezi 6,5 a 7.
Co budete potřebovat?
1 balení čočky 400-500g
2 najemno nasekané červené cibule
2-3 stroužky česneku
400 gr rajčat (buď čerstvá spařená a oloupaná, zbavená zrníček, nebo můžete použít rajčata sterilovaná)
2 na malé kostičky nakrájené mrkve
Extra panenský olivový olej
2-3 ks bobkového listu
Mořská sůl
Pepř
Ocet
Čočku propláchneme a vaříme cca 10 minut.
V jiném hrnci mezitím rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Potom přidáme mrkev a česnek, rychle osmahneme, aby nám česnek nezhořknul a přidáme nasekaná rajčátka a bobkový list. Dle potřeby přilijeme vodu (popř. vývar). Než nám změkne mrkev, budeme mít předvařenou čočku, kterou pak do polévky přidáme. Osolíme, opepříme a lehce dochutíme octem.
Rychlá a zdravá polévka, plná vitamínů, vlákniny a bílkovin, idální pro chladné dny bez slunce. Kali orexi :-)