Řekové, a Kréťané zvláště, konzumací luštěnin předčí nás středoevropany cca 15x a Američany dokonce 30x. Luštěniny jsou cenným zdrojem vlákniny i bílkovin a nesmí chybět na žádném řeckém stole. My si v těchto chladných zimních dnech často dopřáváme zdravou řeckou polévku ze středních fazolí. Není zahuštěná moukou, je tedy bezlepková, lehká a přitom nabitá vitamíny, které v zimě všichni tak potřebujeme.
Co budete potřebovat:
- řecké střední fazole 500g
- 3 mrkve
- 2 červené cibule
- 3 stonky řapíkatého celeru
- rajčata zbavená slupek a jadérek nebo teď v zimě klidně sterilovaná cca 500g
- extra panenský olivový olej 1dcl
- mořskou sůl
- pepř
- 1 feferonka dle chuti.
Fazole si namočíme večer předem a poté je vaříme zhruba 45 minut.
V hrnci rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm pokrájenou cibulku, řapíkatý celer a mrkev nakrájenou na kolečka. Opékáme pár minut, aby zelenina změkla. Poté přidáme rajčata, nakrájenou feferonku (nemusí být) a předvařené fazole.
Krátce povaříme, aby se chutě prolnuly a servírujeme.