Luštěniny byly ceněny již ve starověku, kdy byly společně s obilninami přinášeny jako dar Bohům. Zkamenělé luštěniny byly nalezeny v mnoha vykopávkách z období 2000 před Kristem. Dodnes jsou velmi důležitou součástí středomořského jídelníčku a na Krétě obzvlášť. Kréťané konzumují totiž 30x více luštěnin než obyvatelé USA a 15x více než v západní Evropě, v průměru je to 30gramů luštěnin na osobu a den. Rádi je kombinují s rajčaty a nejrůznější divoce rostoucí zeleninou (chorta, špenát, artyčoky). My vás naučíme základní recept, který se hodí jako předkrm nebo příloha k masu.
Fazole gigantes v rajčatové omáčce
- 500 gramů velkých bílých fazolí „gigantes“
- 2 velké cibule
- 4 velká rajčata
- 2 polévkové lžíce rajčatové pasty
- 2 ks bobkového listu - v e-shopu
- 5-6 kuliček nového koření
- 2 lžičky cukru
- 4 lžíce jemně nasekané petrželky
- Olivový olej - v e-shopu
- Ocet
- Mořská sůl - v e-shopu
Fazole namočíme večer předem. Poté je vaříme přibližně 40minut, aby byly tak napůl měkké. Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a necháme zesklovatět na olivovém oleji. Přidáme oloupaná a nasekaná rajčata (v zimě můžeme určitě použít i z plechovky), trošku rajčatové pasty, bobkový list, nové koření, cukr, sůl a ocet. Vaříme cca 30 minut, aby se nám rozvařila rajčátka a spojily se všechny chutě. Poté přidáme předvařené fazole a vaříme dalších cca 15 minut, než omáčka zhoustne, přidáme nasekanou petrželku a můžeme podávat jen tak s čerstvou bagetkou nebo jako přílohu k masu. MŇAM! :-)