Giouvetsi bylo to první pořádné řecké jídlo, které na Krétě snědl náš tehdy jeden a půl letý syn Samík. A má jej rád dodnes. Giouvetsi se tradičně připravovalo v nádobě z terakoty v peci vytápěné dřevem. Rodiny, které takovou pec neměly, zanesly pokrm na upečení k místnímu pekaři. Dodnes se v řeckých tavernách setkáte s těmito tradičními pecemi a jídlo z nich chutná úžasně. My pec nemáme :-) a místo jedné velké nádoby používáme několik menších, takže vám na stole přistane vaše porce přímo v zapékací misce. Do giouvetsi patří jehněčí nebo telecí maso, ale existují i varianty s hovězím, králičím či kuřecím. Další zásadní ingrediencí je Krithiraki, těstovinová rýže, čili vlastně řecká obdoba italského orza.
Na cca 6 porcí potřebujete:
750gr jehněčího, telecího, popř. hovězího masa
1 cibule
2 stroužky česneku
400gr těstovinové rýže krithiraki, můžete vyzkoušet naši barevnou
několik velkých masitých rajčat zbavených slupek a semínek, nebo si to zjednodušte plechovou rajčat sterilovaných
1 polévková lžíce rajského protlaku
sůl a pepř
sýr Kefalotyri
1 červená paprika
Jak na to?
- maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a zalijeme vodou. Maso dusíme do měkka, v klasickém hrnci určitě 60-90 min dle kvality masa, v papiňáku postačí 30 minut.
- v jiném hrnci na olivovém oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku
- jakmile zesklovatí, přidáme těstoviny, červenou papriku nakrájenou na kostičky a česnek. Směs opékáme cca 3-5 min. Já mám takový zlepšovák, protože mi v pokrmu vadí papriková slupka, nejdříve papriku ogriluji, odstraním slupku a semínka a pak teprve krájím na kostičky a přidávám do hrnce.
- do směsi přidáme v tuto chvíli vývar z masa, které jsme předtím uvařili a rajčata. Vývaru dáme „přiměřeně“, aby se nám těstovinky posléze krásně uvařily a nasály vodou.
- nakonec přidáme uvařené maso, dosolíme a opepříme, promícháme a rozdělíme do zapékacích misek. Ideální porce obsahuje cca 150gr masa.
- giouvetsi trochu posypeme strouhaným sýrem Kefalotyri a dáme péct na 200 stupňů na cca 25-30 minut. Před podáváním lehce posypte čerstvým sýrem.
Kalí orexi! :-)