Krkolomný název jídla v sobě skrývá oblíbený řecký předkrm. Znáte to – je konec léta a od maminky z Moravy dostanete cukety. Vlastně se to cuketami v tomto období jen hemží a neznám nikoho, kdo by nepekl všechny ty cuketové buchty, nesmažil cuketové bramboráky a nedělal cuketové zelí… a přes to všechno nám ty cukety pořád jaksi přebývají. Co si tak udělat kolokithokeftedes – cuketové karbanátky na řecký způsob? Řecké kolokithokeftedes jsou zvenku křupavé a uvnitř mají vláčnou texturu díky úžasné chuti sýra feta a co teprve ta chuť čerstvé máty a petrželky! Existuje řada receptů na tento pokrm, nám chutná nejvíce následující varianta:
- 1kg nastrouhané cukety
- 1 červená cibule, strouhaná
- 2 jarní cibulky, jemně nasekané
- 2 lžíce čerstvé, jemně nasekané máty
- 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky
- 2 vejce
- 1 ½ hrníčku feta, jemně nastrouhaného
- mořská sůl a pepř
- 2 hrníčky strouhanky
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- Extra panenský olivový olej na smažení
- řecký jogurt s 10% tuku nebo tzatziki
- Nastrouhejte cukety a lehce je posolte, nechejte odstát. Cukety pustí šťávu, kterou je třeba „vyždímat“.
- Do velké mísy dejte všechny ingredience a rukama dobře promíchejte. Strouhanku přidávejte dle potřeby, aby se vám podařilo vytvarovat malé placičky.
- Placičky smažíme na rozehřátém olivovém oleji z každé strany 2-3 minuty tak, aby měly hezkou zlatavou barvu. Po usmažení je na chvíli dejte okapat na papír, abyste je zbavili přebytečného tuku.
- Dietnější varianta (kterou však v Řecku neuvidíte) je placičky péct v troubě na 180stupňů po dobu 25 minut. My volíme tradiční smaženou variantu :-)
- Nejlépe chutnají teplé se studeným řeckým jogurtem nebo tzatziki.
Kali orexi!