"Kukuvaja" (Κουκουβαγια)

V těchto teplých dnech si vetšina z nás dopřává k jídlu něco lehkého. V srpnu zrají rajčata a tak se přímo nabízí připravit si z nich osvěžující letní pokrm. Ti, co byli někdy na Krétě, dobře znají DAKOS, řecký dvakrát pečený chléb z ječmene. V podstatě se jedná o suchary, které jsou na Krétě přidávány mimo jiné do řeckého salátu. My vám dnes ale ukážeme, jak si z nich můžete připravit skvělý předkrm, lehký oběd či svačinku s názvem "kukuvaja" (κουκουβαγια). Nebude vám to trvat déle než 10 minut :-) Kréťané používají buď fetu nebo měkký sýr mizitra, který obsahuje hodně vody a málo tuku a nejvíce se asi podobá bryndze. Všechny ingredience najdete v našem obchodě, jen rajčata si utrhněte doma na zahrádce nebo se zastavte u vašeho zelináře. 

 

- dakos

- na malé kostičky nakrájená rajčata

- panenský olivový olej

- mořská sůl

- oregano

- sýr feta (nebo mizitra)

- černé olivy

 

Suchary lehce pokapeme vodou, aby trošku změkly. Rajčata nasekáme na malé kostičky, lehce osolíme a promícháme s olivovým olejem. Na každý suchar dáme hromádku rajčatové směsi, poté malé množství rozdrobené fety, posypeme špetkou oregana a úplně nahoru umístíme jednu olivu. Dobrou chuť - kali orexi!