Hitem letošního léta na hudební scéně, který nemohl nikdo přeslechnout, byla píseň Despacito. My si ale zpíváme s oblibou řeckou verzi „Thes pastitsio“ (Dáš si pastitsio?), protože je jednoznačně vtipnější :-)))) A tak jsme na to vyhlášené pastitsio dostali zase jednou chuť a rádi se s vámi podělíme jak recept na pastitsio, tak o tento povedený song :-)
Tak co, dostali také jste chuť na pastitsio? A kdo z vás poznal, na kterém krásném řeckém ostrově se videoklip natáčel?
Ingredience na řecké pastitsio:
800 gr mletého hovězího masa
2 nadrobno pokrájená cibule
500 gr zralých oloupaných rajčat, nebo rajčata konzervovaná
2 lžíce rajčatového protlaku
Pepř
Kousek skořice
8 lžic másla
8 lžic mouky
1 litr plnotučného mléka
Muškátový oříšek
3 vejce
300 gr strouhané kefalograviery
Jak na to:
Na pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm cibulku. Přidáme mleté maso a opékáme jej, až se začne rozpadat, zhruba 10 minut. Přidáme rajčata (pokud volíme čerstvá, je nutné předem je spařit, oloupat a zbavit jadérek), rajčatový protlak, sůl, pepř a kousek skořice a vaříme cca 30 minut. Podle potřeby můžeme přidat vodu, zkrátka tak, aby na konci byla hustá omáčka.
Mezitím si připravíme bešamel. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a krátce ji opékáme. Potom zalijeme mlékem a pečlivě mícháme, aby se nevytvořily žmolky. Přidáme polovinu strouhaného sýra a žloutky z vajec. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Bílky našleháme a smícháme je s těstovinami, které jsme předtím uvařili do poloměkka. Vymažeme zapékací formu a na dno dáme vrstvu těstovin, na ni pak směs z rajčat a masa a nahoru bešamel. Posypeme zbylým strouhaným sýrem kefalograviera. Pečeme v troubě na 200 stupnů asi 30-40 minut, dokud pastitsio nezíská na povrchu zlatou barvu. Ideální je nechat pokrm trochu „odpočinout“, protože z horkého pastitsia by se vám nepodařilo nakrájet úhledné kostičky. Servírujte teplé třeba se salátem. Kalí orexi! :-)