Salát s tuňákem z Alonissou s vejcem.
Slibujeme, že příště už bude recept s pořádným flákem masa :) Ale dneska si udělejte naprosto fantastický salát s tuňákem z ostrova Alonissos. Podle sloganu "z moře rovnou do zavařovací sklenice" si můžete užít výtečnou chuť tuňáka naloženého v extra panenském olivovém oleji i u vás doma. Recept je velmi jednoduchý a výsledek je famózní. Pro dvě osoby budete potřebovat:
- 1 sáček mix listových salátů
- 1ks červená cibule
- 2ks červené rajče
- 1 sklenice tuňáka za Alonissou
- 2ks vejce
- 1ks salátové okurky
- pár oliv
- olivový olej s citrónem
- pepř
- mořská sůl
Dejte vařit vejce – do vařící vody je vložte na 4 minuty, po uvaření do hrnce nalijte studenou vodu a po chvíli vejce opatrně oloupejte. Salát propláchněte a rozdělte na dva talíře, zakapejte ho olivovým olejem s citronem, dle chuti opepřete a osolte a pořádně promíchejte nejlépe rukama. Rajčata, okurku a cibuli nakrájejte na tenčí plátky a naskládejte na promíchaný salát. Položte navrch pár oliv, ideálně Kalamon. Na talíře rozdělte jednu sklenici tuňáka z Alonissou – my jsme použili bílého zauzeného tuňáka v olivovém oleji, ale můžete použit i normálního v olivovém oleji nebo ve vlastní šťávě nebo modroploutvého tuňáka v olivovém oleji. Zbylým olejem se sklenice přelijte salát, zauzený tuňák olej nádherně provoní a salát tak získá další rozměr. Nakonec položte na salát naměkko uvařené vejce a po naservírování na stole ho nožem rozříznete, tekutý žloutek se krásně rozteče do salátu, spojí se s olejem a vyšponuje vaše chuťové buňky na maximum. Podle chuti podávejte s bagetou.
Přejeme dobrou chuť, kali orexi!