Vaříme sice řecky, ale naše jídlo chutná i těm, kdo v Řecku nikdy nebyli nebo řecké kuchyni nutně neholdují. Řecká kuchyně je totiž lehká, plná zeleniny, luštěnin, kvalitních sýrů a bylinek a mnoho z řeckých pokrmů proto vyhledávají i vegetariáni a vegani. Dnes pro Vás máme jednoduchý recept, který skvěle chutná jako vegetariánské jídlo nebo i jako příloha ke grilovanému masu.
Zapečená cizrna s rajčaty a lilky
Ingredience:
1/2kg uvařené cizrny (al dente) my používáme řeckou :-)
400g rajčat z konzervy nebo rajčata čerstvá bez slupek a semínek
2 mrkve
1 lilek
petrželová nať
2-3 stroužky česneku
1 červená cibule
2 ks bobkového listu
pár lístků šalvěje (může být i sušená)
sůl
pepř
Cizrnu namočíme přes noc a uvaříme ve vodě bez soli tak, aby byla uvařená, ale pevná – aby se nám při dalším pečení nerozvařila.
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a mrkev a necháme zesklovatět. Poté přidáme česnek a rychle zlehka opečeme, aby nezhořknul. Přidáme rajčata a povaříme 5-10minut. Přimícháme uvařenou cizrnu, nasekanou listovou petrželku, bobkový list a šalvěj a vše ochutíme solí a pepřem. Směs dáme do keramické zapékací mísy a pečeme na 180st asi 30minut.
Lilek nakrájíme na kolečka, lehce jej posolíme a necháme jej 10 min odstát, aby pustil vodu. Potom jej na pánvi osmažíme. Kolečka osmaženého lilku položíme nahoru na směs cizrny a rajčat a pečeme společně ještě 15 minut.
Výborné, lehké a zdravé veganské jídlo. Kali orexi!