Charakteristika: vinice rostoucí v podhůří Paiko těží z nedostatku srážek a zdlouhavých vln veder po celé léto, což vede k produkci kvalitních hroznů. Assyrtiko poskytuje hrozny s vynikající rovnováhou mezi kyselostí a cukry. Sauvignon Blanc také dává hrozny vynikající kvality a sklízí se v noci, aby se podařilo udržet jeho nejlepší vlastnosti.
Odrůda: suché bílé víno je tvořeno z 60% řeckou odrůda Assyrtiko a 40% Sauvignon Blanc. Tyto dvě odrůdy se sklízejí, když jsou zcela zralé a jsou samostatně vinifikovány. Po první fázi macerace před fermentací následuje alkoholová fermentace, která se provádí v dubových sudech za kontrolovaných podmínek. Před plněním do lahví víno zraje v dubových sudech a na jemných kalech po dobu 6 měsíců při pravidelném procesu bâtonnage. Může být archivováno i více než 10 let.
Vinice: Goumenissa v podhůří hory Paiko.
Ideální k jídlu: mušle, raci, grilované mastné ryby, těstoviny s humrem, těstoviny s bylinkami, kuřecí nebo vepřové maso se smetanovými omáčkami, vyzrálé bílé a tučnější žluté sýry, ovoce.
Alkohol 13,7%, kyselost 4,5 g/l, zbytkový cukr 6g/l. 750ml. Ideální teplota podávání je mezi 12-14 oC.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Rodina Kechris se již po čtyři generace věnuje propagaci řecké tradice a kvalitního řeckého vína. Produkce Kechribari retsiny začíná již v roce 1939, zpočátku v tradiční tavěrně a později v prvním rodinném vinařství, založeném v roce 1954 v Soluni, postupně se jméno KECHRIS stalo synonymem kvalitní retsiny. V roce 1984 Stelios Kechris převzal rodinné vinařství poté, co dokončil studium oenologie ve Francii. V tomto okamžiku dělá strategické rozhodnutí investovat do retsiny. V době, kdy retsina ztratila svou minulou slávu a je považována za zastaralý výrobek s pochybnou kvalitou, je odhodlán prokázat, že může být kvalitním vínem, které splňuje požadavky moderních spotřebitelů.
O tři desetiletí později se to, co se kdysi zdálo utopické, stalo skutečností. Díky úsilí Steliose Kechrise a jeho dcery Eleni, která je také enoložkou, retsina našla své pravé místo mezi nejlepšími víny řeckých a mezinárodních vinařství. To dokazuje neustále rostoucí preference milovníků retsiny Kechris v Řecku i v zahraničí, stejně jako více jak 70 ocenění retsin Kechribari a Tear of the Pine na všech významných mezinárodních vinařských soutěžích. Jen v roce 2017 získala špičková retsina Tear of the Pine 4 zlaté medaile včetně zlaté medaile na prestižní soutěži Decanter World Wine Awards a retsina Kechribari získala v témže roce stříbrnou medaili ve Francii na soutěži Vinalies Internationales po předchozích dvou stříbrných a jedné zlaté medaili v přechozích čtyřech letech.
Odhoďte předsudky o retsině a ochutnejte tu pravou z vinařství Kechris. Budete překvapeni!