Kód: 3314 |

Červené suché víno Amphora Liatiko P.G.I 2019 750ml DOULOUFAKIS

569 Kč 599 Kč Sleva 5 % 758,67 Kč / 1 l
Skladem (>3 ks)

Víno je vyrobeno přirozenou fermentací v amforách z typicky krétské odrůdy červených hroznů Liatiko. Postupy, které byly použity při výrobě tohoto unikátního vína jsou téměř stejné, jak se víno vyrábělo před 4.000 lety. Díky tomuto postupu má víno červenou až kaštanovou barvu. Vyzkoušejte unikátní krétské víno, které jinde neochutnáte.

 
Možnosti doručení
Můžeme doručit do:
27.12.2024
Kategorie: Víno
barva vína: červené
? typ vína: suché
velikost lahve: 750 ml
? bezlepkové: ano

Charakteristika: Víno je pěstováno v oblasti Dafnes, blízko Heraklia na Krétě, v nadmořské výšce 350 m. Vinifikace probíhá v amforách o velikosti 250-300l zvaných pithoi bez přidaných kvasinek s naprostým minimem sulfátů. Po třech měsících fermantace víno zůstává na kalech v amforách ještě další 2 měsíce. Nakonec víno ještě další 4 měsíce zraje po vyčištění v amforách, aby získalo svou jedinečnou vůni a chuť. Výsledné víno ma červeno-kaštanovou barvu a protože není filtrované, může se v lahvi objevit sediment. Díky zrání v amforách získává víno úžasnou vůni sušených švestek, fíků a krétských bylinek. V chuti najdete třešně, tmavé a červené bobule a intenzivní třísloviny. Zrání v amforách také dodává vínu unikátní pocit minerality a zemitosti.

Ideální k jídlu: víno se nejlépe pije k pokrmům z hovězího masa, kachně nebo zvěřině. Výborně jeho chuť vynikne s pikantními pokrmy, kari nebo také jen tak k sušenému ovoci.

Servírujte při teplotě 16-18°C. Víno lze uchovat až 5 let od výroby.

Alkohol : 15,1% vol
Zbytkový cukr: 1,9 gr/lt
Kyselost: 6,3 gr/lt
Sulfáty: 35 mg/lt
pH: 3,51

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
ML Avatar autora | 12.12.2024
Jako fanoušek historické kuchyně jsem se rozhodl vyzkoušet toto víno a rozhodně nelituji. Je to něco úplně jiného než moderní červené víno - lehce zakalené, lehce oxidované, spíše se chuťově a obsahem alkoholu podobá na marsalu nebo sherry, ale bez typické "dřevité" chuti pramenící ze zrání v sudech. Je úžasné, že někdo ještě pořád vyrábí víno tímto starým způsobem.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: