Agasto
Webová stránka značky: AgastoV tradičních olivových hájech na ostrovech v Egejském moři využívají staleté olivovníky skalnatou a neplodnou půdu a produkují své "plody" v nepříznivých podmínkách sucha, silného větru a vysokých teplot. Světlo, mořský vánek, vytrvalé olivovníky a umění lidí, kteří je pěstují, jsou tím, co dělá náš olivový olej tak zvláštní. Našimi hlavními odrůdami jsou koroneiki a throuba.
Olivovníky throuba mají středně velké olivy. Pěstují se na Samosu i na dalších místech v Egejském moři. Stromy jsou 5-10 metrů vysoké a jejich větvě rostou nahoru. Mají zelené listy o délce cca 5,7 cm a šířce 1,2 cm. Tvar oliv je oválný a jeho průměrná hmotnost je 3,3gr. Poměr "masa" olivy k jádru je 5,2: 1 a procento obsahu oleje může dosáhnout až 28%. Používá se hlavně pro výrobu kvalitního olivového oleje a oliv throuba.
Koroneiki olivy se pěstují v podstatě v celém Řecku. Má tu výhodu, že se dokáže přizpůsobit tvrdým podmínkám prostředí, jako je extrémní sucho a teplo a silný vítr. Může být pěstována takřka kdekoli, od hladiny moře až po nadmořskou výšku 500 metrů. Strom je 5-7 metrů vysoký a listy jsou tmavě zelené, jejich délka je cca 5,5 cm a šířka 1 cm. Tvar oliv je oválný a jeho průměrná hmotnost je 1,3 gr. Poměr "masa" olivy k jádru je 6,6: 1 a procento obsahu oleje se pohybuje od 15% do 27%. Používá se především k výrobě kvalitního olivového oleje. Olivy dozrávají od začátku října do prosince. V roce 2020 získal BIO olej Agasto na soutěži v Athénách zlatou medaily.
Stránka 1 z 1 - 6 položek celkem