FERÉIKOS šneci
Hlemýždi se konzumují od pravěku a patří ke gastronomické tradici v mnoha zemích. Jsou považováni za pochoutku a neustále roste jejich popularita, jsou často označováni za superfood. V minulosti bylo čištění hlemýžďů poměrně složité a časově náročné. V dnešní době především díky hektickému životnímu stylu nemáme na vaření mnoho času. Proto Feréikos vytvořil řadu produktů v kombinaci tradice a jednoduchosti pro každého labužníka. Nikdy nebylo zábavnější a snadnější konzumovat oblíbené šneky! Vytvořili novou řadu produktů, která vyžaduje jen to nejmenší úsilí z vaší strany při jejich přípravě.
Existuje mnoho důvodů, proč by si šneci měli najít cestu na váš talíř. Ve skutečnosti jsou hlemýždi zdravým jídlem s překvapivě vysokou nutriční a terapeutickou hodnotou. Podívejte se na nejdůležitější přínos hlemýžďů a užijte si jejich lahodnou chuť.
1. Hlemýždi mají mnoho antioxidačních látek a pokud je často konzumujete, získáte ochranu před srdečními chorobami a přispíváte ke správnému fungování štítné žlázy a imunitního systému.
2. Chcete zůstat ve formě? Pak si uvědomte, že hlemýždi jsou velmi bohatí na bílkoviny, které jsou nezbytné pro budování a posilování svalů. Mnoho lidí vnímá mořské plody jako snadný zdroj bílkovin, ale hlemýždi mají bílkovin ještě více.
3. Šneci mají nízký obsah kalorií a šnekový tuk je prospěšný, protože nabízí omega 3 mastné kyseliny, které jsou nezbytnými živinami pro lidské tělo. Představte si, že na 100 gramovou porci šneků je jen asi 90 kalorií.
4. Niacin obsažený v hlemýždím mase má příznivé účinky na nervový a kardiovaskulární systém a působí proti depresi a úzkosti.
5. Šneci jsou dobrým zdrojem železa a hořčíku. Železo je nezbytné pro budování červených krvinek a doplnění energie v těle. Hořčík je potřebný pro naše tělo, aby udržel normální krevní tlak a udržoval pravidelný tep. Posiluje také kosti.
6. Vápník a fosfor. Fosfor je důležitý při udržení celkového obsahu vápníku v těle. Hlavní funkce fosforu jako zdroje energie je pro metabolismus tuků a škrobů, jako podpora zdravých zubů a dásní, pro syntézu DNA a absorpci spotřeby vápníku.
7. Šneci obsahují vitamín A, vitamin E, vitamin B1, B3, B6 a B12. Vitamin A je prospěšný pro zdraví očí, zatímco vitamin E může působit jako antioxidant. Vitamin B1, B3, B6 a Vitamin B12 jsou základní vitaminy, které jsou potřebné k prevenci a kontrole diabetu.
8. Draslík je nezbytným minerálem pro udržení normálního krevního tlaku a srdečních funkcí, proto se musí často přidávat jako doplněk stravy.
9. Hlemýždí sliz je mimořádně bohatý na allantonin, kolagen a elastin, což je prospěšné při léčbě kožních onemocnění a zlomenin. Sekrece také obsahují měděný peptid, který je považován za jediný zdroj látky používané při výrobě krémů, které jsou užitečné při minimalizaci jizev a ran.
10. Hlemýždi, ústřice a škeble obsahují chemikálii zvanou tryptofan, která pomáhá vašemu mozku produkovat serotonin. Tento důležitý neurotransmiter hraje roli ve vašem těle při regulaci spánkového impulsu a chuti k jídlu. Zvýšení příjmu potravy bohaté na serotonin v potravě může zlepšit náladu.
První šnečí farma v Řecku zvaná Feréikos sídlí v antickém Korintu a byla založena v roce 2007 sestrami Maria a Penny Vlachou. Spolupracují s několika prestižními subjekty a univerzitami po celém světě a sdílí své znalosti s více než 210 farmáři po celém světě. V prostorách farmy vytvářejí inovativní produkty založené na tradičních a zdravých středomořských receptech. Všechny jejich výrobky neobsahují konzervační látky a barviva a zachovávají nejvyšší standardy kvality.
Vyzkoušejte i vy výrobky z hlemýžďů nejvyšší kvality.
Jeden recept na začátek pro inspiraci.
Budete potřebovat pro 2 osoby:
- jednu sklenici marinovaných šneků
- stroužek česneku
- trochu másla
- lžíci olivového oleje
- trochu sušených hub
- 1dc bílého bílého suchého vína
- sůl a pepř
- 1dc smetany ke šlehání
- lžíci nasekané petrželky
- šťávu z citronu.
Jak na to?
Sušené houby lehce rozmixujte v mixéru, vložte je do mísy s trochou teplé vody a smíchejte do jemné omáčky. Na pánvi zahřejte trochu olivového oleje, přidejte lžičku másla.Dejte šneky (můžete použít i mražené šneky) do pánve, přidejte rozmačkaný česnek, houby a dobře promíchejte. Přidejte bílé víno a poté, co se odpaří, přidejte smetanu. Lehce osolte a opepřete a povařte na velmi mírném ohni pár minut. Opečte si rozpůlenou bagetku nebo bílý chléb nakrájený na plátky (nejlépe na grilu). Hotovou směs nandejte na pečivo a nakonec přidejte nahoru trochu nakrájené petrželky ochucené šťávou z citrónu. Dobrou chuť!
Stránka 1 z 1 - 5 položek celkem